De ce are „Convergent” nevoie de 7000 de RON

Acest post este despre campania de crowd funding a proiectului „Convergent” de pe site-ul Crestemidei. În cazul în care nu știți nimic despre proiectul transmedia „Convergent” despre crowd fuding sau despre site-ul Crestemidei, atunci informațiile de mai jos nu pot fi înțelese. Pentru cei care știți despre ce e vorba, vreau să clarific un aspect al campaniei. Proiectul se poate găsi aici.

Pentru ce are „Convergent” nevoie de 7,000 de RON:

1. Pentru tipărirea romanului „Fața în palme”. Cartea, în format A5 (14 x 21 cm) va avea aproximativ 500 de pagini. Pentru o carte de o asemenea mărime, prețul de producție al unui exemplar este de aproximativ 25 de RON. Un tiraj de 200 de exemplare costă deci 5,000 de RON.

Explicație pe larg: Înainte să spuneți că ăsta e un preț pus din burtă, vă informez că acesta a fost prețul de producție al romanului „La început a fost minciuna” și am chitanțe de la tipografie pentru a dovedi asta. („La început a fost minciuna” având aceeași mărime și număr de pagini ca „Fața în palme”). Am cunoștințe care lucrează la tipografie, iar chiar și Oana Heller a lucrat la o tipografie într-o perioadă și vă pot spune că acesta este prețul de tipar, fiindcă atât costă hârtia, cerneala și legarea de volume. Dacă mergeți la un xerox și printați 500 de pagini veți vedea că vă costă mult mai mult de 25 de lei, fiindcă hârtia și cerneala sunt scumpe.

2. Pentru tipărirea semnelor de carte. Semnele de carte nu intră în costul de producție al romanului, iar 200 de semne de carte costă aproximativ 100 de RON. Fiecare roman va avea un semn de carte care va reprezenta un personaj al romanului, iar pentru cumpărători aceste semne de carte intră în prețul cărții.

3. Pentru tipărirea primei benzi desenate a proiectului „Convergent”. Această bandă desenată este oferită ca recompensă pe site-ul Crestemidei, prin urmare costul de tipărire a acesteia trebuie acoperit de către proiect.

Explicație pe larg: Pe site-ul Crestemidei se oferă recompense pentru fiecare donație făcută, iar costul de producție al acestor recompense trebuie să fie acoperit de către suma respectivă de 7,000 de RON. O bandă desenată constă, evident, din desene, iar desenele sunt mult mai dense ca acoperire, ceea ce face tipărirea unei benzi desenate mult mai costisitoare decât tipărirea unei cărți care conține doar scris. E logic: literele sunt mici și ocupă puțin spațiu pe foaie comparat cu tot ce rămâne alb în jur, de aceea se folosește mai puțină cerneală și prin urmare tipărirea e mai ieftină. Un desen în schimb are nevoie de mult mai multă cerneală și prin urmare tipărirea e mai scumpă.

4. Pentru recompensele oferite. Toate recompensele oferite donatorilor costă pentru a fi produse. Costurile de producție a tuturor recompenselor trebuie acoperite de suma de 7,000 de RON.

Explicație pe larg: Aceasta este recompensa oferită unui singur donator, pentru o donație de 500 de RON: „Un exemplar din „Fața în palme” semnat de autoare și includerea în panoul cu mulțumiri din paginile cărții + un exemplar din „La început a fost minciuna” + prima bandă desenată a proiectului „Convergent” + un poster A3 ilustrat de Maria Heller ce reprezintă o scenă din roman + un semn de carte handmade realizat de Oana & Maria Heller + un set special de 5 ilustrații realizate de Maria Heller; toate acestea într-un box-set unicat, realizat manual de către autoare + portretul în ulei al donatorului realizat de Oana sau de Maria Heller.” Toate aceste materiale trebuie acoperite de către suma de 7,000 de RON. Posterele, ilustrațiile, banda desenată, cele două romane, toate acestea trebuie tipărite. Acel box-set unicat este făcut de mână însă este făcut din materiale, materiale care și ele costă bani: cartonul, hârtia, cerneala, culorile folosite etc. Semnul de carte handmade la fel, doar fiindcă e handmade nu înseamnă că nu ne costă nimic să-l producem. De portretul în ulei nici nu mai spun: un tub de culoare de ulei costă 15 RON și e nevoie de 20 de culori pentru a face un portret, pe lângă asta pânză costă și ea vreo 20-30 de RON iar fiecare pensulă costă câte 20 de RON aproximativ, uleiul de in costă 20 de RON, iar paleta costă 10.

5. Pentru transport. Toate recompensele donatorilor trebuie TRIMISE PRIN POȘTĂ. Donatorul NU suportă costul transportului, deci transportul fiecărei recompense trebuie acoperit de către suma de 7,000 de RON. O recompensă atât de complexă ca cea dată ca exemplu mai sus va cântări cel puțin un kilogram jumate, iar pentru un colet de un kilogram jumate Poșta Română cere aproximativ 50-60 de RON. Asta pentru fiecare colet în parte.

6. Pentru platforma Crestemidei. Nu în ultimul rând, trebuie menționat că site-ul Crestemidei reține 7% din suma fiecărui proiect de pe site, acest procent fiind profitul lor pentru faptul că ne găzduiesc proiectul pe platforma lor.

Toate aceste costuri adunate fac 7,000 RON (dacă nu mai mult) și acestea sunt motivele pentru care am nevoie de această sumă. Toți banii sunt necesari proiectului.

– Maria Heller

Reclame

Dă-ți cu părerea.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s